Vegetace suchých trávníků Moravského krasu ve vztahu k abiotickým faktorům prostředí - Nejezchlebová, Martina, 1985- (2009)
Práce se zabývá vegetací suchých trávníků na území CHKO Moravský kras. V letech 2007 - 2008 jsem zapsala 53 fytocenologických snímků, které byly přiřazeny pomocí expertního systému do sedmi asociací třídy Festuco-Brometea: Sedo albi-Allietum montani, Saxifrago paniculatae-Seslerietum caeruleae, Festuco rupicolae-Caricetum humilis, Koelerio macranthae-Stipetum joannis, Polygalo majoris-Brychypodietum pinnati, Carlino acaulis-Brometum erecti, Trifolio alpestris-Geranietum sanguinei a jedné asociace z třídy Molinio-Arrhenatheretea: Pastinaco sativae-Arrhenatheretum elatioris. Hodnotila jsem vztah druhového složení a produktivity k přímo měřeným faktorům prostředí (pH, hloubka půdy, vlhkost půdy, topografický vlhkostní index, sklon svahu, přímé sluneční záření, otevřenost lokality, procento pevného podloží a skeletu ve snímku) a nepřímo odhadovaným faktorům prostředí pomocí Ellenbergových indikačních hodnot. Nejvýraznější vliv na druhové složení i produktivitu studované vegetace má hloubk