Variabilita rastlinných spoločenstiev s druhom Sesleria uliginosa na lokálnej a širokej geografickej mierke - Gonda, Marek (2009)
Táto diplomová práca sa zaoberá rozšírením, stavom a klasifikáciou spoločenstiev s druhom Sesleria uliginosa na Slovensku a porovnáva ich so spoločenstvami z Česka a ostatných oblastí výskytu v Európe. Medzi slatinnou vegetáciou s druhom Sesleria uliginosa na Slovensku a v Česku sú výrazné rozdiely. Na Slovensku patrí k zväzu Caricion davallianae, kým v Čechách prevažne k zväzu Molinion caerulae. Syntaxonomická revízia dát zo Slovenska ukázala, že asociáciu Seslerietum uliginosae nie je možné dobre ekologicky definovať a floristicky vymedziť voči asociácii Caricetum davallianae. To isté platí aj pre Česko, kde sa porasty s druhom Sesleria uliginosa nedajú vymedziť voči asociácii Molinietum caerulae. Druh Sesleria uliginosa má širokú ekologickú amplitúdu k vlhkostnému gradientu, na Slovensku sa vyskytuje od slatín asociácie Caricetum davallianae s celoročne vysokou hladinou podzemnej vody, cez rôzne typy lúčnych porastov, až k suchým trávnikom zväzu Bromion erecti. Podobne sa druh správ