Interakce mezi Liometopum microcephalum (Formicidae) a jinými dominantními mravenci se sympatrickým výskytem - Petráková, Lenka, 1983- (2009)
Práce je zaměřena na mezidruhovou konkurenci u dominantních druhů mravenců (Liometopum microcephalum, Lasius fuliginosus, Formica rufa), kteří se setkávají ve společenstvech různého charakteru. Studie byla prováděna pomcí metody umístění zemních pastí mezi hnízdní stromy (mraveniště) těchto druhů, pomocí potravních návnad a sledování přímých střetů v přirozeném prostředí i v laboratorních podmínkách. Výsledky potvrdily, že jsou druhy schopny dlouhodobé koexistence na plochách s dostatkem zdrojů potravy a že se tyto druhy vzájemně vyhýbají