Zpracování a archivování trvalých preparátů monogeneí rodu Dactylogyrus, checklist monogeneí sladkovodních ryb na základě výzkumné činnosti oddělení parazitologie v Brně - Havlátová, Lucie (2009)
Předložená práce se zabývá metodikami fixace a zpracování parazitické skupiny Monogenea. Monogenea jsou běžnou součástí společenstev parazitů kostnatých ryb ve všech biotopech a mohou napadat i některé obojživelníky, plazy, hlavonožce, korýše. Většina zástupců má volně plovoucí stádium larvy - onkomiracidium, která přímo napadá konečného hostitele (Kearn, 1994). Často se s nimi setkáváme také v akvakulturách a akvaristice, kde mohou způsobit značné ztráty (Ergens, 1983). Existuje mnoho metodických postupů užívaných při fixaci, zpracování a studiu monogeneí. Práce se blíže věnuje metodice převádění dočasných mikroskopických preparátů monogeneí rodu Dactylogyrus v glycerin amonium pikrátu (GAP) na trvalé preparáty v kanadském balzámu a jejich archivaci. Součástí archivace je měření, fotodokumentace a kreslení. Dočasné preparáty vydrží čitelné pouze několik let. Mnoho preparátů různých druhů monogeneí z různých hostitelů získaných zejména z ekologických studií za posledních několik le