Velikostní struktura makrozoobentosu štěrkonosného toku: časo-prostorová dynamika - Heczková, Kateřina, 1983-; Brabec, Karel, 1971-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2009)
Cílem této práce bylo zpracovat vzorky makrozoobentosu odebrané na řece Bečvě v roce 2005 a srovnat habitaty a termíny odběrů z hlediska zastoupení trofických strategií, velikostních kategorií a modelových taxonů. Dále bylo cílem determinovat bentické bezobratlé na úroveň, na které bude možné přiřadit základní typy ekologických charakteristik (potravní strategie, velikostní kategorie) a vyvinout metodiku pro nedestruktivní odhad biomasy pro vybrané skupiny vymezené na základě podobného tvaru těla (morfoskupiny). Na základě doposud vyhodnocených dat byly pro tento účel zvoleny 4 typy habitatů (peřeje, tůně, příbřežní zóny a boční ramena). Pro každý habitat byly zpracovány 3 replikované vzorky na jeden odběrový termín. Odběrové schéma čtyři habitaty, vždy po třech opakováních bylo hodnoceno v zimním, jarním a letním termínu vzorkování. Pro hodnocení vztahů k sezónně proměnlivým parametrům prostředí byly k dispozici časové řady průtoku a teploty vody. Během odběrů byly také změřeny základ
The aim of this thesis was to analyse the samples of benthic macroinvertebrates which were taken from the river Bečva in 2005, and to compare the individual habitats where the samples were collected, and the dates of sampling in terms of trophic community structures, size structures, and model taxa. Another aim was to determine a group of benthic invertebrates which can be classified according to biological and ecological traits (e.i. feeding strategies and size), and to develop a methodology of nondestructive estimating of the biomass of certain groups of invertebrates which are characterized by a similar body shape (morpho-groups). According to the data which had been assessed so far, four habitats (e.i. riffles, pools, marginal zones and side arms) were chosen for the research. Three samples, collected on the same date but at different sampling spots, were analysed for each of the habitats. This pattern of sampling was carried out in the winter, spring and in the summer. The long-te
Vedoucí práce: Karel Brabec
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: makrozoobentos; macrozoobenthos; Bečva (Česko : řeka); Bečva River (Czechia); diplomové práce; master's theses