Velikostní struktura makrozoobentosu štěrkonosného toku: časo-prostorová dynamika - Heczková, Kateřina, 1983- (2009)
Cílem této práce bylo zpracovat vzorky makrozoobentosu odebrané na řece Bečvě v roce 2005 a srovnat habitaty a termíny odběrů z hlediska zastoupení trofických strategií, velikostních kategorií a modelových taxonů. Dále bylo cílem determinovat bentické bezobratlé na úroveň, na které bude možné přiřadit základní typy ekologických charakteristik (potravní strategie, velikostní kategorie) a vyvinout metodiku pro nedestruktivní odhad biomasy pro vybrané skupiny vymezené na základě podobného tvaru těla (morfoskupiny). Na základě doposud vyhodnocených dat byly pro tento účel zvoleny 4 typy habitatů (peřeje, tůně, příbřežní zóny a boční ramena). Pro každý habitat byly zpracovány 3 replikované vzorky na jeden odběrový termín. Odběrové schéma čtyři habitaty, vždy po třech opakováních bylo hodnoceno v zimním, jarním a letním termínu vzorkování. Pro hodnocení vztahů k sezónně proměnlivým parametrům prostředí byly k dispozici časové řady průtoku a teploty vody. Během odběrů byly také změřeny základ