Proměnlivost vegetace mechorostů skalních a suťových stanovišť na výškovém gradientu v jižní části hlavního hřebene Hrubého Jeseníku - Táborská, Markéta (2009)
Hlavním cílem této bakalářské práce bylo stanovit, do jaké míry jsou společenstva mechorostů na skalních a suťových stanovištích v jižní části hlavního hřebene Hrubého Jeseníku ovlivňována faktory prostředí. Zejména mě zajímal vliv gradientu nadmořské výšky. Terénní výzkum probíhal na 8 lokalitách v lesním i subalpínském stupni v nadmořských výškách 1118-1343 m (rozpětí 225 m). Kromě nadmořské výšky byl posuzován vliv dalších proměnných prostředí: orientace a sklon svahu, poloha v rámci lokality (okraj nebo střed), geomorfologie stanoviště (skála nebo suť) a poloha lokality v lese či subalpínském bezlesí. Zapsala jsem celkem 102 bryocenologických snímků o velikosti 1 m2, které byly umístěny jednak jednotlivě, jednak na výškových transektech. Druhová data jsem analyzovala prostřednictvím jednorozměrných (korelace, dvouvýběrový test) i mnohorozměrných (ordinace) statistických metod. Ukázalo se, že nadmořská výška statisticky průkazně ovlivňuje pouze počet druhů mechů na plochách, a to ne