Rostlinné invaze v aluviálních biotopech dolního toku Moravy a Dyje - Kalusová, Veronika, 1983- (2009)
Říční nivy představují specifické prostředí pro rostlinné invaze. Šíření nepůvodních druhů rostlin je zde podpořeno fluviálními disturbancemi i dlouhodobým vlivem člověka. Cílem práce bylo srovnat invadovanost aluviálních biotopů, nalézt vztahy mezi původními a nepůvodními druhy ve vegetaci a stanovit vliv vybraných charakteristik okolí na invaze. Jako modelové území byly zvoleny nivy řek Moravy a Dyje mezi Břeclaví a Kroměříží. Bylo vybráno devět biotopů zahrnujících hlavní typy vegetace v území. V místech náhodně generovaných zeměpisných souřadnic bylo zapsáno 135 fytocenologických snímků o ploše 16 m2. Ve stometrovém kruhu okolo každého snímku byl kvantifikován výskyt invazních druhů, odhadnuta plocha vegetačních typů a zaznamenány cesty, vodní toky a plochy. Zpětně byla u každé lokality stanovena její poloha ve dvacetileté nebo stoleté záplavové zóně. Nepůvodní flóra území byla tvořena z 60,7 % archeofyty a 39,3 % neofyty. Invazní druhy představovaly 32,9 % všech nepůvodních druhů