Rozšíření invazních neofytů podél řek Ostravice a Morávky - Kalníková, Veronika (2009)
V letních měsících roku 2007 a hlavně 2008 byl zamapován výskyt a rozšíření invazních neofytů podél severomoravských řek Morávky a Ostravice (spolu s oběma pramennými toky Černou a Bílou Ostravicí). Zmapováno bylo území o velikosti 92 říčních kilometrů. Zaznamenala jsem zde celkem 36 druhů invazních neofytů, přičemž nejvíce druhů patřilo do čeledi Asteraceae. Nejčastěji se vyskytujícími druhy na březích Ostravice byly Solidago canadensis (95,7 % říčních kilometrů), Reynoutria japonica (87,2 %) Impatiens parviflora (85,1 %) a I. glandulifera (85,1 %). Kolem Morávky to byla Reynoutria japonica (92,6 %), Impatiens parviflora (92,6 %) a Solidago canadensis (85,2 %). Největších pokryvností na řece Ostravici nabývaly druhy Solidago canadensis, Reynoutria japonica a Impatiens. glandulifera, na Morávce tvořily nejhustější porosty Reynoutria japonica, Impatiens glandulifera a Reynoutria xbohemica. Druhově nejbohatší byly úseky protékající městy, naopak mimo městskou zástavbu, kde břehy toků neb