Ekologie rybích společenstev národního parku Niokolo Koba v Senegalu - Petrášová, Ivona, 1985- (2009)
Tato práce navazuje na bakalářskou práci Rybí společenstva řek západní Afriky. Pojednává o společenstvu ryb Národního parku Niokolo Koba v Senegalu, popisuje abiotické podmínky, které ovlivňují složení společenstev ryb a podává přehled studií ryb v dané oblasti. Práce obsahuje seznam druhů ryb, které byly nalezeny během čtyřletého výzkumu ve středním toku Gambie, jsou zde uvedeny způsoby jejich odlovu a charakterizovány jednotlivé lokality. Seznam zahrnuje 63 druhů sladkovodních ryb v 22 čeledích a 9 řádech, které byly odloveny na 88 lokalitách, členěných do 21 skupin podle habitatu. Společenstvo ryb je charakterizováno seznamem druhů, abundancí, indexy diverzity a dominancí. Společenstvo je vyrovnané a nejpočetnějším druhem je Rhabdalestes septentrionalis. Vybraná populace Barbus macrops byla zkoumána z hlediska somatické kondice a velikostního složení. Je možno říct, že řeka Gambie není typickou řekou súdánské podoblasti, protože v sobě kombinuje složky súdánské a guinejské ichtyofau