Zpracování a archivování trvalých preparátů monogeneí rodu Gyrodactylus, checklist monogeneí sladkovodních ryb na základě výzkumné činnosti oddělení parazitologie v Brně - Tichá, Gabriela, 1987- (2009)
Tato práce je zaměřena na shrnutí problematiky metodik fixace monogeneí, a dále pak fotodokumentace, měření determinačně významných struktur a tvorbu databáze, která se stane podkladem pro checklist monogeneí získaných z výzkumných aktivit oddělení parazitologie. Základem archivace je převádění dočasných preparátů na trvalé a jejich uchování, jenž poslouží pro zlepšení orientace v získaném materiálu pro potřeby budoucího srovnávání a determinace. Cílovou skupinou jsou zástupci třídy Monogenea (Platyhelminthes), a to zejména živorodé druhy rodu Gyrodactylus (Monogenea: Gyrodactylidae). V první časti se hovoří o biologii, životním cyklu, distribuci studované skupiny parazitů a také o patogenním vlivu rodu Gyrodactylus. Dále se práce věnuje vybraným metodám zpracování získaného materiálu na pozorovatelné preparáty, ať už pro studie biochemické, morfometrické, molekulární, histologické, či imunologické. Zmíněny jsou různé možnosti fixování, a to podle potřeb studia materiálu. Větší pozorno