Přímé ohrožení netopýrů lidskou činností - Krestýnová, Michala (2009)
Jednosezónní studie prováděná na dvou úsecích silnice E461 (3,5 a 4,5 km) na jižní Moravě v roce 2007 prokázala, že silniční doprava je jednou z významných příčin úmrtí netopýrů v této oblasti. Celkový počet nalezených netopýřích kadaverů byl 119; dva stometrové silniční segmenty lze prohlásit za nejnebezpečnější. Netopýři umírali v segmentech blízkých vodě, nejvíce v červenci a srpnu. Mezi nalezenými kadavery byli nejvíce zastoupeny dva druhy: netopýr nejmenší (Pipistrellus pygmaeus) a netopýr parkový (Pipistrellus nathusii)