Ruderální vegetace vybraných obcí jižně od Brna - Lukšíková, Hana (2009)
Cílem bakalářské práce bylo zdokumentovat ruderální vegetaci čtyř vesnic jižně od Brna a srovnat ji mezi sebou i s dalšími místy České republiky a Slovenska. Sobotovice, Rebešovice, Sokolnice a Ořechov se lišily především velikostí a strukturou zástavby a nadmořskou výškou. V letech 2006 - 2007 bylo získáno 114 fytocenologických snímků obsahujících 165 druhů cévnatých rostlin a 14 druhů mechů. Snímky byly rozděleny na 7 skupin a klasifikovány na základě dominantních nebo diagnostických druhů. Následně byly vesnice srovnávány. Přesná klasifikace byla možná jen u 3 společenstev. Vegetace ostatních skupin byla velmi heterogenní a byla zařazena na úrovni svazu nebo řádu. Vesnice byly porostem velmi podobné a jejich společenstva byla popsána i z jiných obcí