Ruderální vegetace ve vybraných částech města Brna - Galiová, Petra (2009)
Abstrakt Tato práce je zaměřená na fytocenologický popis ruderální vegetace ve vybraných čtvrtích města Brna. Výzkum byl prováděn v 5 čtvrtích různého stáří a typu zástavby. Na studovaném území bylo takto popsáno 133 rostlinných druhů, z toho 126 druhů cévnatých rostlin a 7 druhů mechů. Z hlediska životních forem mezi druhy převažovaly hemikryptofyty (63 %) a terofyty (28 %). Z hlediska původnosti na našem území bylo zjištěno nejvíce původních druhů (61 %), z nepůvodních převažovaly archeofyty (32 %) nad neofyty (7 %). Byly zaznamenávány i druhy zplaňující ze zahrádek, do dalších analýz však zahrnuty nebyly. Pozornost byla věnována i invazním rostlinám. 90 fytocenologických snímků bylo rozřazeno do 6 skupin podle příslušnosti k jednotlivým rostlinným svazům. Byl porovnáván vliv některých proměnných na druhové složení, z nichž jako signifikantní se ukázaly silný sešlap, nadmořská výška, vzdálenost od centra a hustota obyvatel. Jednotlivé čtvrti byly taky porovnány mezi sebou podle Elle.