Prostorové uspořádání genomu v buněčných jádrech člověka, vyšších primátů a dalších živočišných druhů - Šustáčková, Gabriela (2009)
Buněčné jádro savců je tvořeno chromatinem a doménami, které hrají důležitou úlohu v regulaci jaderných funkcí (Cremer a Cremer, 2006). Příkladem jaderné kompartmentalizace domén mohou být interfázní chromozomální teritoria, jejichž nenáhodné radiální rozložení v interfázním jádře je stabilní u různých buněčných typů a během evoluce (Tanabe et al., 2002a). V našich experimentech s fibroblasty primátů a člověka jsme se zaměřili na jadernou topografii genů, důležitých pro optimální průběh buněčných procesů, jako je diferenciace, růst a apoptóza. V další části práce jsme studovali epigenetické modifikace histonů, které zásadně ovlivňují strukturu a především funkce genomu. V této souvislosti jsme testovali vliv inhibitorů histonových deacetyláz (HDACs) na strukturu genomu a epigenomu u buněk člověka, vyšších primátů a myší. Výsledky ukázaly rozdílnou reakci genomu člověka a genomu primátů na hyperacetylaci, avšak z hlediska fylogeneze chromozomálních teritorií nebyly zjištěny žádné statis.