Forenzní pohled na problematiku SIDS v České republice - Matějů, Eva (2009)
Dizertační práce předkládá systematický a aktuální přehled o problematice Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Uvádí současný pohled zejména zahraničních odborníků na náhlá úmrtí kojenců, prezentuje v současnosti platnou definici, známé rizikové faktory, teorie o možných příčinách těchto úmrtí, preventivní a intervenční opatření, stejně tak obvyklý patologický nález. Součástí práce je soubor náhlých úmrtí kojenců v rámci celé České republiky, během let 1999 - 2004. Tento soubor byl získán zpracováním zdrojových dat, z Listů o prohlídce mrtvého, získaných z Ústavu zdravotnické informatiky a statistiky při Ministerstvu zdravotnictví ČR. V rámci celé České republiky taková data nebyla doposud zhodnocena a zpracována. Sledovány byly jednotlivé epidemiologické rizikové faktory, jako pohlaví, věk, sezónnost, výskyt v jednotlivých krajích ČR, byla vypočítávána incidence SIDS. Zjištěné údaje byly porovnávány s závěry odborné literatury a byly dále konfrontovány s údaji, vycházejícími z pitevn.