Mapování vlivu šíření bobra evropského (Castor fiber) na lesní porosty v krajině Strážnického Pomoraví - Klapalová, Silvie (2009)
Předkládaná práce zkoumá a mapuje vliv činnosti bobra evropského na lesní porosty Strážnického Pomoraví na třech zvolených úsecích řeky. Zabývá se problematikou působení bobra na změnu ekosystémů, druhové skladby lesa a zejména kvantifikací množství dřeva, které se činností bobra dostane do koryta vodního toku a následnými dopady plavení dřeva na morfologii koryta. Podnětem pro zpracování tohoto tématu je samotné šíření bobra na Moravě a pozorované negativní vlivy jeho expanze.