Forenzní zhodnocení monitorování hladin citalopramu, zolpidemu a mirtazapinu - Brzobohatá, Andrea (2009)
Cílem práce bylo doplnit databázi intoxikací vybranými léčivy, které jsou na trhu po velmi krátkou dobu a ještě stále se prověřují jejich nežádoucí účinky, návykovost a toxicita. Byl shromážděn soubor 70 záchytů těchto léčiv kdy v 30 případech šlo o jednoznačnou intoxikaci. Z toho v 19 případech byly intoxikovány ženy. Letální intoxikace v monoterapii byla zaznamenána v 7 případech, v 1 případě citalopramem a v 6 se jednalo o intoxikaci zolpidemem. Byl sledován i záchyt alkoholu v uvedených případech. Dalším cílem práce bylo vytvořit a na co nejširším souboru reálných vzorků ověřit časově nenáročnou, dostatečně citlivou modifikaci metody stanovení vybraných léčiv. Jako tato metoda byla vybrána microextrakce s GC-MS koncovkou. Hladiny léčiv byly současně měřeny metodami standardně používanými a dobře popsanými v příslušné literatuře - kapalinovou chromatografií po extrakci do 200µl 0,05M kyseliny sírové a Solid Phase Extraction s koncovkou GC-MS. Dostatečná velikost naměřeného souboru.