Obecné pojetí vlastnického práva - Kratochvíl, Zdeněk (2008)
Rigorozní práce se zabývá tématem vlastnického práva z pohledu jeho obecné charakteristiky. Autor se snaží charakterizovat vlastnické právo z pohledu jeho přirozenosti, rovnosti, absolutnosti a "neomezenosti". Předmětem rigorózní práce je dále i analýza ochrany vlastnického práva a to z pohledu praktického. Práce je pak doplněna krátkým exkurzem do úpravy vlastnického práva v SRN.