Alternatívne tresty z pohladu transformácie spoločnosti a psychologického pohladu - Rak, Peter (2009)
Rigorózna práca sa skladá zo 7 kapitol: V prvej kapitole som rozobral teórie sankcionovania, jednotlivé druhy trestov a historické pozadie vývoja trestov. Venoval som sa aj filozofickým koncepciám, ktoré mali na vývoj trestania vplyv. V kapitole druhej som sa venoval historickému vývoju trestov na území Českej republiky. V tretej časti som popísal alternatívne spôsoby trestania, ich teoretické základy, druhy a ich efektivitu.