Studium retronů u rodu Salmonella - Pilousová, Lenka, 1980- (2009)
Retrony jsou bakteriální retroelementy, které nacházíme u volně žijících půdních bakterií i u významných patogenů, kam patří rod Salmonella. U tohoto rodu byly zatím objeveny dva retrony. Oba byly poprvé blíže charakterizovány v naší laboratoři a jsou předmětem studia této práce. V první části mé práce jsem se zabývala retronem St85, který produkuje msDNA a nachází se téměř u všech kmenů Salmonella enterica serovar Typhimurium (S. Typhimurium). V druhé části jsem se zabývala retronem Se72, který byl jako jediný retron kódovaný na plazmidu objeven u kmene Salmonella enterica serovar Enteritidis 2159 a neprodukuje msDNA, ale dvouřetězcovou DNA molekulu, pojmenovanou sdsDNA.