Řídké matice a jejich použití v numerické matematice - Cícha, Tomáš (2009)
Mnoho matematických problémů, například numerické řešení diferenciálních rovnic, vede k řešení soustavy lineárních rovnic s takzvanou řídkou maticí - tj. s velkou maticí obsahující jen malé procento nenulových prvků. Práce se zabývá metodami pro ukládání takových matic v paměti počítače, eliminaci triviálních operací při výpočtech s těmito maticemi a jejich implementací v systému MATLAB. Obsahem dalších kapitol jsou metody využití struktury řídkých matic pro zefektivnění Gaussovy eliminace a LU rozkladu a popis některých iteračních metod, které se pro řešení řídkých soustav nejčastěji využívají. Součástí je i demonstrace použití popisovaných technik v MATLABu a stručná analýza jejich efektivity.