Gaussovy kvadraturní formule pro výpočet singulárních integralů - Rajdl, Kamil; Horová, Ivana, 1943-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Katedra matematiky (2009)
Tématem této bakalářské práce jsou Gaussovy kvadraturní formule, především jejich použití při výpočtu singulárních integrálů. První kapitola se zabývá ortogonálními polynomy. Obsahem druhé kapitoly jsou vlastnosti Gaussových formulí a způsoby jejich konstrukce. Ve třetí jsou pak již odvozeny Gaussovy kvadraturní formule pro integrály s vybranými vahovými funkcemi se singularitami. Použití všech formulí ukazují konkrétní příklady.
The theme of this Bachelor thesis is Gaussian quadrature formulas, especially their application to evaluation of singular integrals. The first chapter is considering about orthogonal polynomials. The subject of the second chapter is characteristics of Gaussian formulas and methods of their construction. In the third chapter Gaussian quadrature formulas for integrals with chosen weight functions with singularity are derived. The applications of all formulas demonstrate concrete examples.
Vedoucí práce: Ivanka Horová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: numerické metody; numerical methods; bakalářské práce; bachelor's theses