Principy výživy u pacientů s nespecifickým zánětem střevním - Hýsková, Petra, 1981- (2009)
Crohnova choroba a ulcerosní kolitida (známé pod termínem idiopatické střevní záněty) jsou chronická, relabující zánětlivá střevní onemocnění dosud nejasné příčiny. Mezi hlavní klinické projevy patří průjem, bolesti břicha, horečka, dehydratace a váhový úbytek s průvodním metabolickým rozvratem, anémie, výrazná může být i manifestace mimostřevních příznaků, u dětí je typická porucha růstu. Mnohem častěji trpí malnutricí pacienti s Crohnovou chorobou, což vyplývá z charakteru onemocnění, není ovšem výjimkou ani u pacientů s ulcerosní kolitidou. Na rozvoji se spolupodílí několik faktorů, zejména nedostatečný příjem stravy vlivem anorexie či v důsledku střevní obstrukce, poruchy asimilace živin při difúzním postižení střeva nebo následkem resekčních výkonů a výrazné ztráty krve, bílkovin, tekutin a elektrolytů střevem.