Studium vlastností plošné Schottkyho katody - Zelinka, Jiří (2009)
Předložená práce se zabývá emisí elektronů z plošné Schottkyho katody, což je v současné době vyvíjený vysokoproudový zdroj elektronů. V první části práce jsou obsaženy základní teoretické poznatky o některých typech elektronové emise, kterými jsou termoemise, polní emise (nebo též v české literatuře autoemise) a jejich kombinace. Dále se práce zabývá hojně rozšířenými bodovými Schottkyho katodami a pomocí jejich vlastností a zkušeností s nimi předpovídá chování plošných Schottkyho katod. Závěrečná část práce je věnována experimentům provedených se zkoumanou katodou. Těžištěm této části jsou experimenty týkající se zjištění elektrického pole na povrchu plošné Schottkyho katody a závislosti úhlového profilu svazku na emisních parametrech katody.