Stanovení ultrafialové světelné křivky hvězdy σ Ori E - Prvák, Milan; Krtička, Jiří, 1975-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2009)
V této práci studujeme proměnnost hvězdy sigma Ori E v ultrafialové oblasti spektra. Aplikací virtuálních filtrů na sérii spekter získáváme hvězdné velikosti pro několik vybraných vlnových délek. Sestavená světelná křivka se v základních rysech shoduje s pozorováním ve viditelné části spektra a je v dobré shodě s předpokládaným modelem proměnnosti. Tvar křivky je podobný pro většinu zkoumaných délek. Proměnnost je pravděpodobně způsobena absorbcí okolohvězdnou látkou.
In the present work we study variability of the star sigma Ori E in the ultraviolet spectrum. Applying virtual filters on a set of spectra we get magnitudes for several specified wavelenghts. Composed light curve is in general features identical to the visual light curve and is in good agreement with the anticipated model of variability. The shape of the curve is similar for most of studied wavelengths. The variability is probably caused by absorption by the circumstellar matter.
Vedoucí práce: Jiří Krtička.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: hvězdy; stars; bakalářské práce