Stanovení ultrafialové světelné křivky hvězdy σ Ori E - Prvák, Milan (2009)
V této práci studujeme proměnnost hvězdy sigma Ori E v ultrafialové oblasti spektra. Aplikací virtuálních filtrů na sérii spekter získáváme hvězdné velikosti pro několik vybraných vlnových délek. Sestavená světelná křivka se v základních rysech shoduje s pozorováním ve viditelné části spektra a je v dobré shodě s předpokládaným modelem proměnnosti. Tvar křivky je podobný pro většinu zkoumaných délek. Proměnnost je pravděpodobně způsobena absorbcí okolohvězdnou látkou.