Spektrální syntéza astronomických snímků - Poledniková, Jana; Hroch, Filip; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2009)
V předložené práci se zabývám přípravou barevných snímků objektů vzdáleného vesmíru. Důraz je kladen jak na realističnost zobrazovaných objektů, tak na jejich estetický vzhled. Surové snímky, které využívám jsou pořizovány jakožto monochromatické snímky s pomocí CCD kamery. Snímky jsou pořizovány za pomocí širokospektrálních filtrů R,V,B, které umožňují následnou rekonstrukci v jeden barevný snímek. První část práce je veskrze technickým úvodem do exponování astronomických snímků pomocí CCD kamery, v další části se zabývám samotnou syntézou původně monochromatických snímků, jejich obarvování a následnými úpravami nedostatků, které vznikají jednak v průběhu exponování CCD kamerou a v průběhu samotného zpracování. Uvedené postupy jsou demonstrovány na snímcích galaxie a dvou mlhovin. Finálním produktem by měl být co nejuniverzálnější postup pro vytvoření barevného snímku libovolného objektu. Při zpracování byl použit převážně balík utilit Munipack.
In the presented work we study preparation of colourful images of deep space objects. The realistic projection is as well accentuated as the aesthetic appearance. The raw images are taken as a monochromatic ones by CCD detector. The images are made out with the aid of widespectral filters, R,V,B, which allows subsequent reconstruction of one colourful image. The first part of this work is dedicated to technical details of astronomical CCD imaging, next part is mostly about synthesis of initially monochromatic images, its coloring and consequential repairing of errors which occured during the exposure of the image or synthesis alone. The mentioned procedure is demonstrated on the images of galaxy and two nebulas. Final product should be a procedure which is asuniversal as possible. Package called Munipack is mainly used in the process.
Vedoucí práce: Filip Hroch.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: astronomie; CCD snímače; astronomy; CCD scanners; video technology; bakalářské práce