Studium spektra hvězdy HD 74275 - Palounek, Jan (2009)
V předložené práci studuji spektrum hvězdy HD 74275 získané v rámci projektu ESO "UVES Paranal Observatory Project". Studium vybraného spektra hvězdy zahrnuje jeho základní popis, je provedena identifikace čar vodíku a dalších chemických prvků ve spektru a z posunu spektrálních čar je určena radiální rychlost hvězdy v heliocentrické soustavě. Současně jsou určeny některé spektrální čáry molekul vzniklé průchodem záření atmosférou Země. Část této práce se také zabývá vybraným přehledem teoretických znalostí vztahujících se k cíli práce.