Depozice tenkých vrstev pomocí plazmové tužky za atmosférického tlaku - Okleštěk, Jan; Slavíček, Pavel; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2009)
V předložené práci jsem studoval tenké vrstvy látek nanesených plazmovou tužkou na skleněný substrát. Zkoumal jsem změny vlastností vrstev v závislosti na změnách různých parametrů experimentu - geometrické uspořádání a nastavení aparatury. Zaměřil jsem se na získání voduodpudivých vrstev, které by zároveň vykazovaly vysokou odolnost vůči setření. V teoretické části se zabývám vysvětlením fyzikálních pojmů potřebných k pochopení funkce plazmové tužky a popisuji uspořádání komponent systému tužky. V praktické části následují měření a definice parametrů pro danou verzi experimentu.
In the present work I study deposition of thin films by plasma pencil on the glass substrate. I investigate changes in options of films in dependence on changes in different parametres of experiment - geometric configuration and other options used in experiments with the same device. Mean part of my work is finding hydrophobic and highly scratch resistant films. In theoretical part I try to explain physical terminology needed for understanding functions of plasma pencil and I describe configuration of components in system. In practical part follow measurements and parametre definitions for experimental configuration.
Vedoucí práce: Pavel Slavíček.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: plazma (fyzika); tenké vrstvy; plasma (ionized gases); thin films; bakalářské práce