Studium mezihvězdného prostředí ve směru hvězdy BD +53 2820 - Matěchová, Lenka (2009)
V předložené práci studuji mezihvězdné prostředí ve směru hvězdy BD +53 2820. V první části je čtenář seznámen se základními fakty o mezihvězdné látce, o historii jejího objevu a o jejích různých podobách. V druhé části je vysvětlen mechanismus vzniku spektrálních čar a popsány faktory, ovlivňující jejich tvar. Ve třetí kapitole je popsán postup zpracování zadaného úkolu: identifikace jednotlivých spektrálních čar, zjištění posuvu vlnové délky středu čáry a výpočet radiální rychlosti. Podle počtu skupin radiálních rychlostí je odhadnut počet oblaků mezihvězdné látky mezi Zemí a hvězdou.