Studium spektra hvězdy HD 74196 - Kovačíková, Kamila (2009)
Bakalářská práce se zabývá hvězdou HD 71496, především jejím spektrem. Úvodní kapitola je zaměřena na spektroskopii, její historii, pojem absolutně černé těleso a vzhled a posuv spektrálních čar. Následuje kapitola pojednávající o hvězdách spektrální třídy B, jejich spektru, charakteristice a rozložení v Galaxii. Třetí kapitola o proměnných hvězdách rozebírá jejich rozdělení a shrnuje jejich vlastnosti. Poslední kapitola je věnována samotnému zpracování spektra hvězdy HD 74196, identifikaci spektrálních čar, fitování jejich profilu, zjišťování radiální rychlosti hvězdy, porovnání spektra s modelem absolutně černého tělesa a zkoumání periody proměnnosti hvězdy.