Kmity pružných membrán - Kočí, Pavel (2009)
Vzhledem k analogickému chování mezi pružnou membránou a vodní hladinou se zabýváme povrchovými vlnami na vodě. Zejména se zaměřujeme na zajímavý jev vznikající při interferenci vln, fázovou singularitu. Studujeme fázové singularity pomocí tří válcových vln a pokoušíme se je najít pomocí odrazu laserového paprsku na vodní hladině. Následně porovnáváme naměřené výsledky s vypočtenými. Ve čtvrté kapitole ukazujeme, že Maxwellovo rybí oko pro vlny na vodě nelze experimentálně sestrojit.