Fyzika sférického kyvadla - Herzánová, Lenka (2009)
Pojem kyvadlo je všeobecně velmi dobře znám v důsledku nepřeberného množství jeho praktických aplikací. Ve fyzice můžeme kyvadlo využít pro měření mnoha veličin (čas, tíhové zrychlení, úhlová rychlost rotace Země). V této práci se zabýváme sférickým kyvadlem, jehož pohybové rovnice nemají analyticky vyjádřitelné řešení. V~aproximaci malých kmitů je lze považovat za dvourozměrný harmonický oscilátor. Pro větší výchylky je pohyb kyvadla anharmonický, dochází ke stáčení bodu, v~němž kyvadlo dosahuje maximální výšky. Práce obsahuje teoreticky odvozenou velikost tohoto stáčení včetně~srovnání výsledků s~experimentem. Dále studuje stočení roviny kyvu Foucaultova kyvadla v~důsledku rotace Země a~určuje, zda v~tomto případě nemůže být výsledek ovlivněn i stočením vlivem anharmoničnosti sférického kyvadla.