Simulace slunečního záření - Dosoudilová, Lenka (2009)
Tato práce se zabývá slunečním zářením a možnostmi jeho simulace pomocí dostupných zdrojů. Nejdříve je zde popsáno sluneční záření samotné, tj. jak vzniká, co ho ovlivňuje a jaké ho měříme na Zemi. Dále jsou prozkoumávány nejběžnější typy světelných zdrojů a jejich možné použití k simulaci. Z vybraných zdrojů je pak simulátor sestaven a jeho spektrum je porovnáváno se spektrem záření Slunce.