Modelování vyzařovací charakteristiky ultrazvukových měničů - Burián, Michal (2009)
Tato práce je zaměřena na konstrukci geometrického modelu konkrétního měniče sloužícího ke generování ultrazvukového pole v experimentálním 3D ultrazvukovém tomografickém zařízení. Model je vytvářen metodou prostorové sítě s ohledem na následné řešení vlnových rovnic metodou konečných prvků, které je rovněž provedeno. Nasimulováno je také pole konkrétní ultrazvukové sondy, která byla v rámci praktické části práce proměřena.