Vliv změny krmné dávky na populaci nálevníku Tryglodytella abrassarti u šimpanzů (Pan troglodytes) v zajetí - Schovancová, Kateřina (2009)
Práce je rozdělená na dvě části. V první části, která je rešeršního charakteru, byly popsány základní metody studia potravní ekologie primátů a byla charakterizována potrava šimpanzů (Pan troglodytes) ve volné přírodě a v zajetí s důrazem na obsah vlákniny. Dále byly shrnuty dosavadní definice pojetí vlákniny a bylo popsáno její trávení pomocí fermentace. Poslední část rešerše byla věnována entodiniomorfním nálevníkům trávicího traktu šimpanzů a jiných afrických lidoopů. Druhá část práce byla experimentálního charakteru. Byl sledován vliv dvou nutričně odlišných krmných dávek (diet) na početnost nálevníka Troglodytella abrassarti u šimpanzů v Zoo Liberec. Dva dospělí samci byli 10 dní krmeni nízkovlákninovou dietou a s časovým odstupem jim byla poté 10 dní podávána vysokovlákninová dieta. Zvýšení obsahu vlákniny v krmné dávce vedlo ke snížení počtu nálevníků v trusu, což bylo v rozporu s předpokladem, že pokud se entodinimorfní nálevníci podílejí na fermentaci vlákniny v tlustém střevě.