Mnohočetná léková resistence a možnosti jejího ovlivnění - Štrejbarová, Monika; Slaninová, Iva, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2009)
Tématem této bakalářské práce je mnohočetná léková resistence (MDR). Mnohočetná léková resistence je schopnost rakovinných buněk vytvářet resistenci na strukturně a funkčně rozdílná léčiva. Mezi hlavní mechanizmy vzniku MDR patří změny farmakokinetiky, cytokinetiky a strukturní a funkční změny buňky. První část bakalářské práce se zabývá nejdůležitějšími proteiny, které způsobují mnohočetnou lékovou resistenci. Jedná se o P-glykoprotein, MRP, BCRP a LRP. Druhá část pojednává o inhibitorech MDR, např. verapamil a zabývá se třemi generacemi inhibitorů P-glykoproteinu. Třetí část nám přibližuje buněčné linie a poslední část se zabývá dibenzocyklooktadienovými lignany, které jsou považovány za potencionální inhibitory P-glykoproteinu
The thesis focuses on multidrug resistance (MDR). The multidrug resistance is known as the ability of cancer cells to become cross-resistant to structurally and functionally unrelated anti-cancer drugs. Factors that affect response to anti-cancer chemotherapy include cell kinetic, pharmacokinetic and cellular drug resistance mechanisms. The first part deals with the most important multidrag resistance proteins, P-glykoprotein, MRP, BCRP, LRP. The second part focuses on MDR inhibitors as verapamil and deals with three generation inhibitors of P-glykoprotein. The third part is about cancer cell lines and the final part deals with dibenzocyclooctadiene lignans. Dibenzocyclooctadiene lignans have found as potent P-glycoprotein inhibitors
Vedoucí práce: Iva Slaninová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009
Keywords: farmakorezistence; maligní nádorová onemocnění; cancer; pharmacoresistance; bakalářské práce; bachelor's theses