Mnohočetná léková resistence a možnosti jejího ovlivnění - Štrejbarová, Monika (2009)
Tématem této bakalářské práce je mnohočetná léková resistence (MDR). Mnohočetná léková resistence je schopnost rakovinných buněk vytvářet resistenci na strukturně a funkčně rozdílná léčiva. Mezi hlavní mechanizmy vzniku MDR patří změny farmakokinetiky, cytokinetiky a strukturní a funkční změny buňky. První část bakalářské práce se zabývá nejdůležitějšími proteiny, které způsobují mnohočetnou lékovou resistenci. Jedná se o P-glykoprotein, MRP, BCRP a LRP. Druhá část pojednává o inhibitorech MDR, např. verapamil a zabývá se třemi generacemi inhibitorů P-glykoproteinu. Třetí část nám přibližuje buněčné linie a poslední část se zabývá dibenzocyklooktadienovými lignany, které jsou považovány za potencionální inhibitory P-glykoproteinu