Italský literární futurismus mezi avantgardou a tradicí - Šebelová, Zuzana, 1968- (2009)
Disertační práce se zabývá vývojem poezie, prózy a literární teorie italského futurismu v letech 1909-1915. První kapitola obsahuje životopisné a částečně také historické údaje týkající se autorů futuristické literatury. Druhá kapitola analyzuje z hlediska žánru, stylu i obsahu některá Marinettiho díla z let 1909-1912: Fondation et manifeste du futurisme, Tuons le clair de lune!, Mafarka le futuriste, Le monoplan du Pape, La bataille de Tripoli. Třetí kapitola se věnuje analýze první společné antologie futuristických básníků I poeti futuristi z roku 1912. Čtvrtá kapitola se pokouší o interpretaci Marinettiho teorie „osvobozených slov“, kterou autor začal prezentovat v letech 1912-1914 (manifesty Manifesto tecnico della letteratura italiana, Distruzione della sintassi. Immaginazione senza fili. Parole in libertà; poéma Zang tumb tuuum. Pátá kapitola se zamýšlí nad několika dalšími pokusy o aplikaci „osvobozených slov“ (Paolo Buzzi: L’ellisse e la spirale. Film + Parole in libertà; .