Microscopic gauge-invariant theory of the c-axis infrared response of bilayer high-Tc cuprate superconductors - Chaloupka, Jiří, 1981- (2009)
Disertační práce se zabývá teoretickým popisem optické odezvy vysokoteplotních kuprátových supravodičů v daleké infračervené oblasti. Důraz je kladen na kalibrační invariantnost teorie, která těsně souvisí s kontinuitou náboje. Zabýváme se optickou vodivostí pro záření polarizované v kuprátových rovinách i pro záření polarizované kolmo na roviny ve směru osy c. V prvním případě zkoumáme roli vertexových oprav, které jsou kvůli své náročnosti ve většině současných výpočtů vynechávány. Ve druhém případě je hlavním cílem interpretace experimentálních spekter za pomoci vhodně navrženého mikroskopického modelu. Soustředíme se přitom na kuprátové supravodiče se dvěma blízkými kuprátovými rovinami v primitivní buňce. Klíčovými prvky modelu jsou: (i) Dva pásy rozštěpené díky interakci v rámci páru blízkých kuprátových rovin. Kvazičástice těchto pásů jsou renormalizované interakcí se spinovými fluktuacemi. (ii) Efekty lokálního pole spojené s akumulací náboje na kuprátových rovinách. (iii) Vert.