Tvrdost, mikrotvrdost, nanotvrdost - čisté kovy měřené metodou DSI - Dušek, Jiří, 1980 listopad 30.- (2008)
Během několika málo let bylo dosaženo významných úspěchů nejen v oblasti fyziky zabývající se povrchovými vlastnostmi kovů a jejich slitin, ale také v oblasti nových metod přípravy povlaků a tenkých vrstev stejně jako kovových kompozitů a keramických materiálů konstrukčních částí. Nové metody tak umožňují značně modifikovat vlastnosti materiálů a tak umožňují rozšíření jejich použitelnosti zejména v technologických oblastech, kde rozhodující úlohu hrají povrchové vlastnosti. Kvalita povrchu má významný dopad na použitelnosti konstrukční součásti a to zejména tam, kde je nutné dosáhnout zvýšené odolnosti proti oxidaci a korozi, třecích charakteristik, nebo fyzikálních vlastností součásti, jako např. v elektronice, optice atd. Povrch konstrukční součásti má často rozhodující vliv na její celkovou životnost zejména při jejím cyklickém zatěžování. Velký význam povrchů a povlaků na kovech je vyjádřen mnoha teoretickými a praktickými pracemi, což charakterizuje nový technologický obor - po.