Vytváření tenkých vrstev a úprava povrchů ve výbojích za atmosférického tlaku - Šíra, Martin (2009)
Úprava povrchů materiálů, ať už jejich přímou změnou nebo vytvořením tenké vrstvy, je rozsáhlou oblastí moderního průmyslu. K některým úpravám se používá nízkotlaké plazma, které je ovšem nevhodné pro použití v pásové výrobě. Proto se tato práce zabývá použitím homogenního bariérového výboje za atmosférického tlaku pro aktivaci polymerů a depozici tenkých vrstev. Polymery mají velkou nevýhodu v poměrně nízké povrchové energii, a tudíž je obtížné je lepit a barvit. Byly zkoumány možnosti úpravy povrchů u tří polymerů: polyetylénu, polypropylénu a polykarbonátu. Byla měřena volná povrchová energie před a po aplikaci výboje v dusíku a směsi dusíku s vodíkem nebo čpavkem v závislosti na výkonu dodávaného přímo do plazmatu. Stabilita opracování byla měřena v rozsahu až 30 dní. Také byla zkoumána změna chemického složení povrchu polymerů. Výsledky byly porovnány s ostatními výboji a výsledky ostatních pracovišť. Tvorba ochranných vrstev je dominantou nízkotlakého plazmatu. Přesto byla zkou.