Modern pollen deposition, vegetation and landscapes of the southern Siberian mountain ranges - Pelánková, Barbora, 1980- (2009)
Predložená dizertačná práca je zameraná na vzťah vegetácie juhosibírskych pohorí (Západné Sajany a Altaj) a povrchových peľových spektier z týchto lokalít. Zároveň prináša porovnanie povrchových peľových spektier z pohoria Západných Sajan s vybranými vrcholne a neskoro glaciálnymi fosílnymi peľovými spektrami zo strednej Európy, s cieľom spresniť ich interpretáciu. Výsledky sú súčasťou týchto troch článkov: 1. Pelánková et al. 2008. V tomto článku sme za pomoci klasifikačných a regresných stromov analyzovali vzťah povrchových peľových spektier a vegetácie vyskytujúcej sa v rôznych vzdialenostiach od bodu zberu peľových spektier. Ďalej sme analyzovali vzťah vybraných klimatických premenných a povrchových peľových spektier. Všetky dáta pochádzali z pohoria Západné Sajany. Na záver diskutujeme využitie a výhody klasifikačných a regresných stromov pre predikciu druhového zloženia vegetácie, jej štruktúry a klimatických premenných z peľových vzoriek. 2. Pelánková et al., submitted. V druhom.