Dynamika drah planetek - Žižka, Jindřich, 1984-; Janík, Jan, 1974-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Fyzikální sekce (2009)
Tato diplomová práce se zabývá Dynamikou drah planetek, především časovou evolucí jejich orbitálních elementů. Určení vývoje dráhových elementů hraje stěžejní roli při studiu chování malých těles sluneční soustavy, jako jsou planetky, komety, ale i meziplanetární hmota. Své aplikace nalézá nebeská mechanika také v kosmonautice, kde zastává důležitou úlohu při výpočtech drah umělých družic i meziplanetárních sond. Autor v této práci podrobně rozebírá základní teorii nebeské mechaniky. Důraz je kladen jednak na Gaussovu metodu určení elementů dráhy ze tří pozorování, analytickou teorii poruch, ale hlavně na vlastní numerický výpočet orbitálního vývoje planetek 1998 HZ7, 1999 RR214 a 2004 RT109 na 10 000 let do budoucnosti Runge-Kuttovou metodou 4. řádu. Pro účely předložené diplomové práce byly autorem vyvinuty dva programy gauss.m a evoluce.m. První je určen pro výpočet dráhových elementů Gaussovou metodou, druhý pro stanovení orbitálního vývoje studovaného tělesa metodou Runge-Kutta 4.
My thesis deals with the Dynamics of asteroids’ orbits, especially the time orbital evolution of their orbital elements. The determination of the evolution of orbital elements is a key factor in studying of behaviour of small bodies of the solar system, such as asteroids, comets, and interplanetary matter. Celestial mechanics is also applied in astronautics, where it plays a significant role in calculations of trajectories of artificial satellites and interplanetary probes. The author discusses the basic theory of celestial mechanics in detail. Firstly he emphasises the Gauss method of determination of orbital elements from three observations, secondly analytical theory of perturbations and his own numerical computation of time orbital evolution of asteroids 1998 HZ7, 1999 RR214 and 2004 RT109 for 10 000 years into the future with Runge-Kutta method of 4th order. For the purpose of submitted thesis two programmes (gauss.m and evoluce.m) were developed by the author. The former is inten.
Vedoucí práce: Jan Janík
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2009.
Keywords: nebeská mechanika; celestial mechanics; diplomové práce