Dynamika drah planetek - Žižka, Jindřich, 1984- (2009)
Tato diplomová práce se zabývá Dynamikou drah planetek, především časovou evolucí jejich orbitálních elementů. Určení vývoje dráhových elementů hraje stěžejní roli při studiu chování malých těles sluneční soustavy, jako jsou planetky, komety, ale i meziplanetární hmota. Své aplikace nalézá nebeská mechanika také v kosmonautice, kde zastává důležitou úlohu při výpočtech drah umělých družic i meziplanetárních sond. Autor v této práci podrobně rozebírá základní teorii nebeské mechaniky. Důraz je kladen jednak na Gaussovu metodu určení elementů dráhy ze tří pozorování, analytickou teorii poruch, ale hlavně na vlastní numerický výpočet orbitálního vývoje planetek 1998 HZ7, 1999 RR214 a 2004 RT109 na 10 000 let do budoucnosti Runge-Kuttovou metodou 4. řádu. Pro účely předložené diplomové práce byly autorem vyvinuty dva programy gauss.m a evoluce.m. První je určen pro výpočet dráhových elementů Gaussovou metodou, druhý pro stanovení orbitálního vývoje studovaného tělesa metodou Runge-Kutta 4.