Vertikální stratifikace letové aktivity kůrovců a jádrohlodovitých (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae, Platypodinae) v lužních lesích jižní Moravy - Procházka, Jiří, 1987- (2009)
Společenstvo kůrovců a jádrohlodů bylo zkoumáno na čtyřech lokalitách tvrdého luhu poblíž soutoku Moravy a Dyje. Vyhodnocení letové aktivity v jednotlivých porostních patrech bylo provedeno pomocí nárazových pastí umístěných do vertikálních transektů. Podařilo se ulovit celkem 1431 jedinců 31 druhů, z nichž čtyři druhy byly pro dané území nově zjištěné. Šest druhů je zařazeno v červeném seznamu ohrožených druhů České republiky do kategorie zranitelný, jelikož hlodají v jilmech. Úbytek jilmů vlivem grafiózy přinesl i úbytek kůrovců, kteří toto houbové onemocnění přenášejí. Byly zaznamenány dva druhy kůrovců v České republice nepůvodní, drtník Xyleborinus alni a kůrovec Taphrorychus villifrons. U osmi nejhojnějších druhů byla komentována fenologie. Šest z těchto druhů létalo signifikantně méně často ve výšce 0,6 metrů nad zemí oproti jiným výškám (P < 0,05). Největší letová aktivita kůrovců byla zaznamenána okolo 7 metrů nad zemí, kde létaly druhy hlodající v kmenech a silnějších větvíc.