Rozšíření a konchometrie zrnovky alpské (Pupilla alpicola) v Západních Karpatech - Škodová, Jana (2009)
Zrnovka alpská (Pupilla alpicola Charpentier, 1837) je drobný suchozemský plž (Gastropoda - Stylommatophora - Pupillidae). Tento vzácný glaciální relikt je v současnosti ekologicky úzce vázán na bezlesé, extrémně vápnité mokřady - pěnovcová prameniště. Zrnovka alpská se v Evropě vyskytuje pouze v Alpách (Francie, Švýcarsko, Rakousko a jižní Německo) a v Západních Karpatech (Česko, Slovensko a Polsko) a je velmi ohrožena úbytkem vhodných biotopů. Například na slovenském území je mezi dnešním známým stavem a situací publikovanou v roce 1991 zřetelný rozdíl v počtu i rozmístění populací. V Polsku je od roku 1992 známa jediná slabá populace a v roce 2003 byla také v České republice objevena pouze jediná lokalita výskytu zrnovky alpské. U dřívějších údajů z východních Čech byla prokázána determinační záměna s druhem zrnovka mechová (Pupilla muscorum L., 1758). Ze 14 vybraných slovenských populací bylo celkem změřeno 259 schránek dospělých zrnovek. Měřeno bylo šest rozměrů (celková výška a .