Etologie lidské agrese - Motyčková, Jana (2009)
Tato práce pojednává o lidské agresi z hlediska humánní etologie. Je vypracována formou literární rešerše. První část sleduje vývoj etologie jako samostatné vědní disciplíny. Druhá část pojednává o tom, zda je lidské chování podmíněno také dědičně. Jsou zde zmíněny některé analogické způsoby chování s ostatními primáty, především šimpanzi učenlivými (Pan troglodytes). Třetí část vysvětluje význam agrese v průběhu evoluce a pojímá agresi jako pud. Čtvrtá část je věnována mechanismům, jež mají za úkol brzdit agresivní projevy. V této souvislosti je klíčový proces ritualizace. V pátém oddílu je pak agrese zpracována jako společenský jev. Poslední bod má za úkol předejít možným chybným interpretacím, k nimž v souvislosti s výzkumem agrese došlo v minulosti.