Rozsivková flóra pěnovcových pramenišť přírodní rezervace Bílé potoky - Kristová, Eva (2009)
Práce se skládá ze dvou různých částí: rešeršní a výsledky a diskuse. Rešeršní část obsahuje údaje o výzkumu prameništních řas, popisuje biolithogenezi a v jedné kapitole se zabývá vývojem koncepce druhu v diatomologii. V části výsledky a diskuze jsou předkládány výsledky zpracování vzorků rozsivek (epibryon) z pěti různých vápnitých pěnovcových pramenišť přírodní rezervace Bílé potoky. Hodnoty pH se pohybovaly mezi 8,2 až 8,5 a konduktivity mezi 386 až 512 μS/cm. Celkem bylo zaznamenáno 54 rozsivkových taxonů. Významnými nálezy jsou Pinnularia frauenbergiana var. caloneiopsis a Frustulia ammoseana, které jsou zároveň prvními nálezy pro ČR. Na základě získaných rozsivkových dat byla vytvořena shluková analýza.